Wykonanie
Paszteciki bezglutenowe500 g bezglutenowego Mixu B Bread-Mix firmy Schär70 g
masła, roztopionego i ostudzonego1 łyżeczka
soli2
jajka + 1
żółtko do smarowania250 ml letniego
mleka25 g świeżych
drożdżyDodatkowo do rozczynu1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki bezglutenowej (możesz użyć Schära lub np. ryżowej, gryczanej)70 ml ciepłego
mleka0,5 kg
kapusty kiszonej70 g
suszonych grzybów1
cebula3
liście laurowe1 łyżka
oleju rzepakowego70 ml
wodysólświeżo zmielony
pieprzPrzepis na ok. 24 pasztecikiBezglutenowyZawiera:
JajaNabiałFirma Schär może pochwalić się nową, ulepszoną recepturą mieszanki chlebowej MixB-Bread. Jej obecny skład jest dużo przyjemniejszy od poprzedniej wersji, a ciasto wychodzi przepyszne i bardzo zbliżone w smaku do zwykłego pszennego.Farsz1.
Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną
wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj
liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. 1 godziny). 3. Ugotowane
grzyby odcedź, zachowując
wywar (możesz z niego ugotować zupę
grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj. 4.
Kapustę opłucz pod bieżącą
wodą i dokładnie odciśnij z
wody, a następnie drobno posiekaj. 6. Na patelni na łyżce
oleju podsmaż posiekaną
cebulę. 7. Kiedy
cebula zeszkli się, dodaj ugotowane wcześniej
suszone grzyby oraz posiekaną
kapustę. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj 30 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dopraw
solą i
pieprzem.Zaczyn
drożdżowy1.
Drożdże pokrusz, dodaj
cukier, ciepłe
mleko i
mąkę. Dokładnie i energicznie wymieszaj, tak aby
drożdże rozpuściły się. 2. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut, aby
drożdże ruszyły.Bezglutenowe paszteciki1.
Mąkę wsyp do miski, dodaj
mleko,
jajka,
sól i wymieszaj. 2. Następnie do ciasta wlej gotowy zaczyn
drożdżowy i
masło. Wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. 3. Uformowaną kulę, włóż do miski, przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj, a następnie na każdej części rozłóż farsz z
kapusty i
grzybów i dokładnie zawiń w rulonik (patrz zdjęcia poniżej). 5. Uzyskane 4 ruloniki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj lnianym ręczniczkiem. Na tym etapie możesz od razu pokroić na mniejsze paszteciki i rozłożyć osobno na blasze lub tylko naciąć nożem. 6. Odstaw do kolejnego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 7. Przed pieczeniem wierzch posmaruj rozbełtanym
żółtkiem. 8. Piecz około 25 minut w 190°C. Wyjąć, wystudzić na kratce. 9. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub zimno z wigilijnym barszczem.
Ciasto po godzinie wyrastania.
Zawijanie ciasta w ruloniki.
Brownie wegańskieMaślane bułeczki à la brioszki bez
drożdży